Historie

Het Surinaamsch Rumhuis is gevestigd in een landhuis uit 1953 met een bijzondere uitstraling, ontworpen door een bekende Nederlandse architect Ir. Peter Jacobus Nagel. Het pand was het eerste woonhuis dat door de bekende architect werd ontworpen en gebouwd.

Bekende ontwerpen van de architect zijn: Torarica Hotel, de Surinaamsche Bank, het Fatumgebouw, het volkszwembad Parima, het toen bekende Star theater en de monumentale panden rond het Kerkplein waaronder het hoofdpostkantoor. Op 16 september 1991 werd het pand aangekocht door SAB N.V. In deze nostalgische entourage is vandaag de dag het Surinaamsch Rumhuis gevestigd als onderdeel van Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB).

Bij het binnentreden van het Rumhuis ervaart men direct de fusion tussen de echte Surinaamse- en Caribische sfeer.

Het Surinaamsch Rumhuis is op 10 december 2010 geopend en voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan de bruisende activiteiten van Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB). Deze ook buiten Suriname bekende producent van onder meer Borgoe, Black Cat, Mariënburg rum, speelt hiermee goed in op het sterk groeiende toerisme in Suriname. Binnen een kort tijdsbestek heeft het Rumhuis haar naam gevestigd in Suriname als aanbieder van een uniek product en is daarmee meer dan alleen een visitekaartje van SAB geworden. Op 10 december 2020 vieren wij het 10 jarig bestaan van het Rumhuis.

Het Rumhuis is uitgegroeid tot een multifunctioneel rum establishment, waar de beleving van the Rumway of life… voor zowel toeristen, het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren, centraal staat. Het Rumhuis heeft een eigentijdse en tegelijkertijd nostalgische uitstraling en is gelegen aan de oevers van de Suriname rivier en midden in het bruisende toeristische centrum van Paramaribo. De toeristen die het Rumhuis dagelijks bezoeken laten zich graag meeslepen in de museumbeleving. Men kan het museum op eigen gelegenheid bezichtigen of deelnemen aan de ‘guided tour’ Van Suikerriet naar Vloeibaar Goud. Op verzoek is er voor groepen de zogeheten ‘Grand Tour’ plaats. Deze rondleiding begint in het museum en van daaruit door de fabriek waar rum en vele andere alcoholhoudende producten worden geproduceerd. Alle tours eindigen weer in het Rumhuis, waar men aaneensluitend kan meedoen aan een informatieve en smaakvolle proeverij van de Borgoe Aged Rums of een cocktail sessie. Van Borgoe rum, ‘the Golden Rum’ of ‘het vloeibare goud van Suriname’ tot de nieuwste rum producten van SAB. Kortom, een gelegenheid bij uitstek om een kijkje te nemen in de keuken waar de beste rum wordt gemaakt. Aan het einde van de tour is een bezoek aan de rum ‘giftshop’ om een Surinaamse rum of rum artikel mee naar huis te nemen een echte aanrader.

“Beleef een zakelijke bijeenkomst in een authentieke en moderne omgeving”