top of page

Historie

Op 17 november 1966 werd het Surinaams Alcohol Bedrijf N.V. opgericht en gevestigd te Paramaribo aan de linkeroever van de Surinamerivier. De drie aandeelhouders van bedrijf waren: de Surinaamse Cultuur Maatschappij N.V. (voorheen Suikeronderneming Mariënburg), N.V. Handelsonderneming Ma Ajong  en I. Fernandes & Son Bottling Company N.V. In eerste instantie legde de jonge onderneming zich volledig toe op het distribueren van suiker en rumprodukten van de Suikeronderneming Mariënburg.

In 1968 werd het bedrijf ondergebracht in het pand aan de Cornelis Jongbawstraat. De heer Sonny Ma Ajong werd als eerste directeur aangesteld, mede vanwege zijn Mariënburg-achtergrond. Hij heeft tot zijn pensionering in 1998 het bedrijf op zeer kundige wijze tot grote hoogte gebracht. Hij werd in 1999 opgevolgd door de huidige directeur, de heer Steven Ma Ajong.

Picture2_edited.jpg

Om voldoende alcohol en rum aan de SAB te leveren, moest het jonge bedrijf zijn activiteiten uitbreiden. De eerste stappen in die richting werden de licentieovereenkomsten getekend in 1973 met Hanappier Peyrelongue & Cie in Bordeaux, Frankrijk.

 

De productie van Hanappier-brandewijn en de productie van tandpasta krachtens een licentieovereenkomst met AKZO, een Nederlandse multinational die eigenaar is van het handelsmerk voor Castella tandpasta.

​

In 1975 werd de naam van de onderneming gewijzigd naar N.V. Handelmaatschappij SAB. 

​

In de beginjaren werd veel gedaan aan de productontwikkeling en aan marktonderzoek. Het bedrijf wilde hiermee aantonen dat ook Surinamers in staat zijn kwalitatief hoogstaande producten op de markt te brengen die internationaal succesvol kunnen zijn.

 

De basis hiervoor werd in 1977 gelegd toen Black Cat rum als eerste Surinaamse rum met een gouden medaille werd onderscheiden in Luxemburg. In 1978 won SAB wederom een prijs in Geneve (Zwitserland) met Poker Rum, een zachte bruine rum die later bekend zou worden als Borgoe Rum. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Tegen de tijd dat het suikerbedrijf Mariënburg werd gesloten in het midden van de jaren tachtig, was SAB  zijn eigen distilleerderij begonnen. Dit was de start van het behoud van de alcohol industrie in Suriname. Deze belangrijke mijlpaal werd in 1989 bereikt. Belangrijke investeringen en ontwikkelingen volgden in de jaren daarna.

​

In 1999 werd een volledig geautomatiseerde bottellijn geïnstalleerd en een strategische samenwerkingsovereenkomst werd in hetzelfde jaar getekend met Angostura Ltd. van Trinidad en Tobago. Deze overeenkomst omvatte de levering van grondstoffen noodzakelijk voor de productie van alcohol evenals technisch en marketing diensten. Het bedrijf onderzocht ook exportmogelijkheden naar andere regio's.

​

In de jaren negentig was SAB uitgegroeid tot een moderne industrie waar geavanceerde technologie wordt gecombineerd met traditioneel vakmanschap.

​

In 2002 werd de huidige naam, Suriname Alcoholic Beverages N.V. statutair vastgelegd om met name de internationale ambities van het bedrijf te accentueren.

​

Borgoe Extra Rum won de "Best Rum Award" tijdens de Toyota World Convention in Tokyo in 2003 en, na 23 jaar niet te hebben geparticipeerd, ontving SAB de "Monde Selection Médaille de Bronze"  in Brussel in 2004 met dezelfde bijzondere Borgoe Extra Rum.

​

Behalve op de lokale markt, zal SAB zich steeds meer profileren op de buitenlandse markten met als doel de export verder uit te breiden. Nieuwe producten zullen worden toegevoegd aan het bestaande assortiment, met als doel om de leidende positie op de markt te verstevigen.

​

SAB heeft ambitieuze doelen gesteld voor de komende jaren. Eén daarvan is het wederom opzetten van een fermentatieplant die op basis van melasse alcohol kan produceren. De realisatie hiervan is reeds gestart en zal naar verwachting eind 2025 afgerond zijn. Door het opzetten van een fermentatieplant is SAB in staat om het smaakprofiel van de verschillende rums beter te beheersen. Een eigen suikerindustrie in Suriname en daarmee melasse van eigen bodem is niet alleen een droom die werkelijkheid wordt, maar betekent ookdat SAB werkgelegenheid zal creëren en tegen aanzienlijk lagere kosten alcohol en rum kunnen produceren.

bottom of page